Sivut

sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Yhteenveto Vietnamista

Voihan Vietnam!

Myönnettäkööt alkuun, että kun hain harjoitteluun Vietnamiin, en ollut tutustunut maahan oikeastaan ollenkaan. Paikan saatuani alkoi armoton googlettaminen mihin olin oikein ryhtynyt..

Mielikuvani oli kaaosta, saasteinen maa, paljon mopoja, hintataso on Suomeen verrattuna halpa, nuudeleita, riisiä ja muuta kummallista katuruokaa, kuumaa ja kosteaa, sekä vielä suhteellisen tuore matkailumaa (ainakaan kokemuksia en paljoa sieltä löytänyt).


Kuinka sitten mielikuvani pitivät paikkansa Vietnamista?
Hyvin! Hanoissa oli jatkuva kaaos, mopoja näkyi kaikkialla, kaiken aikaa, saasteita oli niin paljon, etten minä herkän ihoni kanssa (riittää että edes ajattelen auringon paistetta kun nahkani kärähtää) palanut Hanoissa kertaakaan (Sapa ja Halong Bay olikin sitten toinen juttu), hintataso oli halpa, mutta rahaa sai myös menemään, katuruoka oli aika pitkälti nuudeleita tai riisiä, kuumaa ja kosteaa riitti ja paikoin tunnuimme olevan nähtävyys.

 MUTTA silti miten väärässä olinkaan! Ihmiset olivat todella ystävällisiä (joka paikassa on tietenkin poikkeuksia!), missään en tuntenut oloani turvattomaksi, en edes ruuhkassa tietä ylittäessä paikallisten peesatessa puikkelehtimistani tai kun meinasin pökrätä puistossa tai kaupassa, nähtävää oli niin paljon kuin halusi nähdä (se kun niin riippuu ihmisestä osaako nähdä pienetkin asiat kaaoksen keskellä, vai vaan ne roskat kadulla..), majoituksia oli joka lähtöön, vieri vieressä, englannilla pärjäsi lähes joka paikassa (paitsi silloin kun aletaan keskustella vakavasti rahasta), ruokaa löytyi myös joka lähtöön, jokaiselle jotain, rauhallisiakin paikkoja löytyi ja turisteja enemmän kun tarpeeksi, tosin vain yhteen suomea puhuvaan törmäsin koko harjoittelun aikana (työporukkaa ei tietenkään lasketa).
Työkavereita löytyi kyllä joka lähtöön! Puolet oli suomalaisia, puolet vietnamilaisia. Aloitetaan vaikka vietnamilaisesta puoliskosta. Niistä en oikeastaan ollut kahden naisen ja yhden miehen kanssa ollenkaan tekemisissä. Muutaman kerran pari sanaa tuli vaihdettua. Autonkuljettajat olivatkin sitten erilaisia keskenään. Toinen oli rauhallinen ja hiljainen, toinen taas menevä ja äänekäs. Molemmat miehet olivat aina hyväntuulisia ja kohteliaita! Johdon sihteeri neiti oli ystävällinen ja auttoi kaikkia kaikessa, jos pyysi apua. Meille hän järkkäsi nuo kuljetukset lentokentälle/pois sieltä ja selvitti miten saan lapsille ostettua lentoliput, kun miehellä oli menopaluu lippu ja lapsilla vain yhteen suuntaan. Aurinkoa hän oli myös vältellyt, mikä näkyi d-vitamiinin puutoksen aiheuttamasta luuston muutoksista. Vietnamissa tosiaan vältellään aurinkoa, sillä mitä vaaleampi iho, sen parempi markkina-arvo. Jos taas olet päivettynyt, sinua pidetään maalaisena. Itsehän olin siis kuumaa kamaa Vietnamissa! ;) 

Sitten ne kaksi muuta vietnamilaisnaista keiden kanssa olin eniten tekemisissä. Toinen oli nuori ja aina iloinen, avarakatseinen nainen. Hän koitti aina ymmärtää, vaikka välillä sanomisissani ei ollut hirveästi järkeä. Jos häntä ei aamulla töissä näkynyt, tiesimme että kohta hän sieltä kiiruhtaa hymy korvissa sanoen että nukkui pommiin (eikä näin käynyt vain kerran tai kaksi..). Toinen näistä kahdesta naisesta taas, ystävällinen ja iloinen hänkin on, mutta asiat hän töksäytteli, ei aina kuunnellut mitä toisella oli asiaan sanottavaa ja piti omista näkemyksistään kiinni. Asiakaspalvelussa toisen ollessa aina iloinen ja kärsivällinen, hän taas sanoi asiat napakammin. En sano että se on huono juttu, sillä välillä oikeasti on oltava napakka ja tuossa työssä on oltava paksu nahka, sillä asiakkaat osaavat olla todella törkeitä!

Sitten tämä suomalainen puoli. Kyllä meitä oli joka lähtöön! Jos mennään ylhäältä alas, niin paikan pomo loukkasi jalkansa ja jäi sairaslomalle, minkä jälkeen hän piti vielä kesälomansa, eli emme paljoa kerenneet olla tekemisissä keskenään. Oma käsitykseni miehestä oli, että hän olisi ollut ystävällinen ja välittävä, mutta myöhemmin työkaverilta kuuleman perusteella oma näkemykseni erosi todellisuudesta paljon. Seuraavana oleva taas vaihtoi toiselle manneelle töihin, joten hänen kanssaan en kerennyt sen kummemmin olla tekemisissä kun hänen aikansa töissä oli lähinnä lähtövalmisteluja kohti uusia seikkailuja. Minun harjoitteluni loppu aikana hänen tilalleen tuli toinen nainen, joka oli kyllä iloinen, ystävällinen ja asiansa osaava. Hänenkään kanssa en kerennyt olla sen kummemmin tekemisissä, johtuen siitä että hän tuli vähän ennen kuin itse lähdin. Kehitysyhteistyön kaksikon kanssa en pahemmin myöskään ollut tekemississä, mutta välillä tuli kyllä itselleni tunne, että hiusten väri saattaa kertoa kaiken. Heidän tekemisistään ei minulla ole sen kummempaa tietoa, kun he puuhasivat omiaan, minä omiani.

Oma pomoni oli vanhempi nainen. Jos jotain sieltä kaipaan, niin hänen asennettaan! Se oli aivan mahtava! Hän sanoi suoraan kaikille, eikä kaunistellut turhia. Hän tiesi mitä teki, jaksoi selittää ja selvittää asiat ja ymmärsi hyvin meitä kaikkia. Hänen ansioistaan olen huomannut, ettei edes valtion hommissa tarvi olla kaavoihin kangistunut, vaan jokainen saa olla oma itsensä. Eihän ne korkeat virkamiehet niin pelottavia olekaan! Hallintopuolta hoitava mies oli myös mukava ja asiansa osaava. Hänellä riitti juttua ja hänen kanssaan kävin kylässä yhdessä vietnamilaisessa perheessä. Sitten oli tämä ihana ja ystävällinen persoona, joka kertoi kyllä suoraan mitä ajatteli. Hänen kanssaan kävimme muutaman kerran tutustumassa Hanoihin, esimerkiksi sinne puistoon mihin meinasin pökrätä ja silkkikylässä. Häntä minä myös kaipaan. Nyt hän on vaihtanut toiseen maahan samoihin töihin. Olen iloinen hänen puolestaan! Ja viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä oli viime vuotinen harjoittelijapoika. Nyt hän oli siellä kesätöissä. Hänen kanssaan meillä juttu kyllä luisti, hän oli ystävällinen ja AINA iloinen! Edelleenkin välillä vaihtelemme kuulumisia ja innolla odotan sitä, mihin kaikkialle maailma häntä vielä vie!

Esivalmisteluista kerroinkin jo, mutta pakkaamisesta en. 
Eli mitä pakkasin mukaan viideksi kuukaudeksi Hanoihin? 
Lasten laukkujen sisältöihin en puutu tässä, mutta pääosin sama kun minulla. Ensimmäiseksi tosiaan ostin it-merkkisen laukun, joka painaa pari kiloa tyhjänä. Mukaan pakkasin:
 • Lötöpöksyt (mitkä oli päällä lähtiessä)
 • Mekon ja hameen (molempia käytin kerran)
 • Topin ja pari siistiä t-paitaa (kaikkia käytin säännöllisesti, paitsi sitä valkoista ihanaa, koska käsin pesulla en saannut sitä enää niin valkoiseksi kuin olisin halunnut)
 • 2 neuletta ja bleiseri (käytin vain yhtä neuletta töissä ilmastoinnin takia)
 • 3 paria sukkia (tuli käytettyä lenkkareissa, yhdet heitin reissussa roskiin)
 • Lenkkarit ja sandaalit (lenkkarit oli jalassa mennessä ja sandaalit hajosi matkalla, mutta kotiin toin toiset)
 • Rintsikat ja viidet alushousut (tuli kyllä kaikkia käytettyä)
 • Bikinit (käytin ainoastaan Bangokissa pari päivää ja juhannuksena) ja oma pyyhe (välillä käytin, mutta ilmankin olisin pärjännyt) 
 • Hiusharja, ponnari, hammasharja ja tahna, saippua, shampoo ja kaksi hoitoainetta (toinen värjäävä ja toinen tavallinen), kaksi aurinkorasvaa (suojakerroin 50, mutta ei riittänyt Sapassa, eikä Bangkokissa), perusrasva ja deodorantti
 • Tietysti passi, passikopio ja kopio matkalipuista, rahapussi, kangaskassi, isompi kassi ja käsilaukku
 • Puhelimen laturi, tabletti (lähti lasten mukana kotiin) ja matkalaturi 
Kyllä, luit ihan oikein, pakkasin ihan naurettavan vähän vaatteita isoon matkalaukkuun (laukku ei ollut edes puolillaan!) kesän ajaksi.  

Mitä sitten toin sieltä pois?
 • Kaikki vaatteeni päätyi takaisin kotiin yhtiä sukkia lukuunottamatta, sekä sandaalit vaihtui matkalla
 • Parit norsuhousut ja sortsit, kolme mekkoa, pari t-paitaa ja toppi, silkkihuivi ja -paita, alusvaatteita tuli ostettua yömarkkinoilta ja yhdestä kaupasta (eli niiden määrä tuplaantui), hepeneyöpaitoja ostin muutaman,
 • Shampoon ja hoitoaineen annoin työkaverille, kun purkeissa oli puolet jäljellä, rasva, hammastahna ja toinen hoitoaine loppui juuri sopivasti, eli kotiin tuli deodorantti ja aurinkorasvat
 • Passi, rahapussi, käsilaukku (toinen laukku tuli jo aikaisempaan ja kangaskassissa oli kotimatkalla vaatteita ja käsilaukku), puhelin, laturi ja matkalaturi tuli myös, matkaan tarttui myös uusi muistikortti puhelimeen
 • Tuliaisia (paitoja, avaimenperiä ja pehmonorsu) paljon!

Vaatemääräni siis oli tuplaantunut kesän aikana (kiloja matkalle jäi jopa 10kg!)! Rahaa vaateostoksiin ei tosin hirveästi mennyt kun markkinoilta ja Made in Vietnam kaupasta lähes jokaisen vaatekappaleen ostin. Markkinoilla hinnoista tingittiin ja periaatteeni oli, ettei mikään ole niin välttämätön, että täyttä hintaa maksaisin (Made in Vietnam kauppa oli ainut missä en tinkinyt). Rahaa hankintoihin meni noin 250€ (yksi mekko maksoi lähes 40€ ja muistikortti oli parin kympin luokkaa). Tuo summa kattaa siis omat vaatteeni ja tuliaiset. Lapsille tuli osteltua varmaan 50€ edestä parin kuukauden aikana, miehelle sen viikon reissun aikana varmaan sama 50€ (se sisältää sitten viikon kaikki vaatteet ja sandaalit). Eli yhteensä vaatteisiin ja tuliaisiin meni noin 350€ (+-50€). Lahopäänä kun en muistanut kunnolla kirjaa pitää, vaikka niin meinasinkin tehdä.

Entäpä ne lentoliput Hanoihin? Miehen menopaluu 850€ (varattiin viikkoa ennen, aikaisemmin oli paljon halvempia!), meidän 4 meno oli (minä, Maija Poppanen ja kaksi pientä vintiötä) 900€.
Maija Poppasen paluu lento oli n. 300€, kahden lapsen 400€ ja oma paluu oli 66€ (sisältää matkalukun joka maksoi 23€) + 463€ = 529€.
Bangkokin lentoihin meni n. 400€.
Eli kaikki lennot yhteensä (3 aikuista ja kaksi lasta) 3379€.
Säästää olisi voinut ostamalla useamman pysähdyksen lentoja, jos olisi saannut ostettua menopaluu lennot kerralla, ei olisi jäännyt lennoilta, lennot olisi varannut aikaisempaan eikä viikkoa ennen, tai edellisenä päivänä.. Jos oikein jossiteltaisiin, niin hinnasta olisi voinut saada helposti sen tonnin pois. Mutta nyt jossittelu on turhaa, eli lentoihin meni noin 3400€.

Majoituksen suhteen olin vaativampi kun lapset olivat paikalla. Alun perin oli suunnitelmissa että vuokraan ainakin esimmäiseksi kolmeksi kuukaudeksi asunnon (niiden hinnat joita käytiin katsomassa oli 350€-500€/kk), mutta kuten ehkä tiedätte jo, ei se mennyt ihan niinkuin olisi voinut toivoa. Siispä asuttiin sitten useassa hotellissa. Keskimäärin yö maksoi 15-20€, mukaan mahtui pari kalliimpaakin yötä (30€/yö). Yksin asuessa oma huone hotellissa oli 10€/yö, eli kuukaudessa 300€. Asumiskulut siis Hanoissa ja pari yötä Bangkokissa teki noin 1500€ (huomioikaa että asuin reilun kuukauden ilmaiseksi pomoni asunnossa talonvahtina).

Mitenkäs sitten se ruoka? Jos sanon että lasten kanssa budjetti oli 20€/pv, mukaan lukien herkut ja juomat, on se varmasti aika lähellä totuutta (todennäköisemmin hitusen vielä yläkanttiin). Aamupala ei kuulunut kuin parina aamuna majoituksen hintaan, joten ruokatarpeita ostettiin kaupasta ahkerasti. Joka päivä kävimme ulkona syömässä lämpimän ruuan. Yksin ollessani taas kokkasin, mutta söin myös ulkona, joten lasken itselleni 10€/pv kaikkeen mitä olen suuhuni pistänyt (todennäköisesti aika paljon yläkanttiin, esim. paljon käyneessä Geccossa ruoka+juoma oli n.5€ ja makarooni + tomaattikastike + sipulit ja tomaatit mistä tein kolmen päivän ruuan maksoi kaupassa tuon 5€, 5 litraa vettä taas maksaa parin euron luokkaa ja töissä sitä sai ilmaiseksi). Eli noin karkeasti yläkanttiin sanottu ruokabudjetti kaikkine juomineen oli kolmelta (+viikon neljältä) viiden kuukauden aikana 2400€.

Take away ruokaa.

Jollainhan sitten tuli myös liikuttua. Suurimmaksi osin omin jaloin, lasten ollessa Hanoissa kuljin työmatkat taksilla, sekä muutamia muita taksimatkoja. Taksit maksoi n. 2€/pv kun niitä käytin, yksin ollessa vielä halvempiakin. Muutama kalliimpikin taksimatka mahtui, kuten lentokenttä kyydit, jotka oli sitten 8€ luokkaa/suunta. Lisäksi tilattu kuljetus Maija Poppaselle kentälle, miehelle sekä että ja minulle kentälle oli sitten n. 10€/kerta, eli yhteensä 40€. Niin ja tietysti mitä nyt pari kymppiä korkeintaan Bangkokissa liikkumiseen. Jos sanon että kaikkiin kulkemisiin meni 220€, se tuskin paljoa valehtelee.

Sateella oli kaduilla niin paljon rauhallisempaa.

Mitä me sitten tehtiin Vietnamissa? Käytiin Sapassa, 4 hengen viikonloppureissu maksoi n. 100€. Halong Bayn 4 hengen yhden yön risteily maksoi myös saman, eli n. 100€. Sisäänpääsymaksuja tuli muutamasta museosta, ja ne oli aikuisilta 0,80-2€ ja lapset joko puoleen hintaan tai ilmaiseksi. Näitä ei kertynyt kuin muutama. Siispä sanon että näihin meni 20€ (kuuluu myös yksin ollessani kierretyt paikat). Myös yksi lasten leikkipaikka käynti n. 4€. Bangkokissa lähinnä uitiin, mutta käytiin myös katsomassa vedeneläviä. Sinne muistaakseni oli sisäänpääsy aikuiselta 8€ luokkaa, lapsilta puolet tästä. Kaikkeen puuhaan neljältä hengeltä kului siis koko aikana 240€.

Sapassa "kevyellä" retkellä helpossa maastossa..
Sapassa pärjäsi pienemmätkin!
Halong Baylla retkelle luolaan..
Halong Bay

Viisumit, passikuvat ja vakuutus. Näitä ei tosiaan taida olla kuin nämä pari asiaa. Kuukauden viisumi Suomessa taisi olla 30€/hlö, yksi 20€ kuukauden jatko Maija Poppaselle ja sitten vielä 4 3kk viisumia Bangkokista haettuna n. 80€. Passikuvat reissun päällä 5€ luokkaa ja vakuutus oli Op pohjolan matkavakuutus. Sitä makselin pisteillä, niin ne hintaa nyt tarkkaa muista, mutta koko reissusta siitä taisi jäädä maksettavaa 200€ (se olisi äkkiä kulunut, jos jotain olisi käynnyt). Yhteensä siis näihin meni 405€.

Viisumien haku reissulla..


Entä mitä siis koko reissu maksoi? Laskukaavassani ei ole sitten järkeä kuin minun päässäni, joten sitä on hanakala ymmärtää. Laskin sen niin, että vain minua koskevat kulut on erikseen ja laitan tähän 4 hengen kulut 3kk aikana. Omalla epämääräisellä laskukaavalla saan yhteensä 7234€, mikä tekee 602,83€/kk/hlö. Sen kaksi kuukautta yksin ollessani tekisi sitten tällä minun epämääräisellä logiikallani 1260€, eli 630€/kk. Suurin kulu oli lennot, seuraavaksi ruoka ja kolmannen sijan vie majoitus. Kaikista kuluista olisi ollut helppo karsia. Kuten sanoin lennoista, useampi vaihto ja ajoissa varaaminen, ruuassa taas vaikuttaa se, että syökö katuruokaa, ravintoloissa vai tekeekö itse, majoitusta ei varmaan tarvi avata, kyllä jokainen tietää että hotelli ja hostelli on eri hinnoissa, liikkumiseen olisi voinut valita julkisia tai sitten enemmän omia jalkoja.. Mielestäni kuitenkaan 5kk Hanoissa, joka on kasvava metropoli, reilut 600€ kuukaudessa ei ole mitenkään mahdottomasti! Tietenkin rahaa saa kulumaan juuri niin paljon kun on valmis käyttämään, eli tuo kuukausi budjetti riippuu paljon ihmisestä.

HUOM! Hinnat on siis noin hintoja, keskiarvoja ja laskuista voi puuttua jotain enemmän ja vähemmän oleellista. Kuukausi hintaan siltikään tuskin suuria muutoksia tulisi.

Lopuksi vielä kerron Suomi-ikävästä. Aiheesta oli viime kesänä useita blogikirjoituksia ja huomasin ikävöiväni monia samoja asioita kun muutkin ulkosuomalaiset ikävöivät ulkomailla ollessaan. Ei sitä uskoisi miten pieniäkin asioita alkaa ikävöimään kun on pidempään poissa.
Oma listani näyttäisi suunnilleen tältä: Linnun laulu, nurmikolla kävely paljain varpain, tähtitaivas, hiljaisuus ja rauha, autolla ajaminen, voisi soittaa koska vaan kenelle haluaa (voi tietenkin kesälläkin, mutta aika kalliiksi se tulee soitella niille, kenellä ei ole whatsappia tai skypeä, eli esimerkiksi äitini) ja voi puhua suomea, perhe ja ystävät, kissa kainalossa nukkumassa, koirien kanssa metsälenkkejä, Suomen luontoa, saunavihta, vasta leikatun nurmikon tuoksu, vedenpaine (voi miten ihana on käydä suihkussa kun sitä vettä tulee oikeasti sieltä!), viileää tuulta ja lämpimiä kesäiltoja, sitä että joku nukkuu vieressä ja jos yöllä herää, siinä vieressä tuhisee toinen, syötävää ruokaa, ruisleipää, mustikoita, mansikoita ja muita marjoja, lasten naurua, saa laittaa lapset kouluun ja toivottaa hyvää koulupäivää.. Ne on näitä pieniä, arkisia asioita, joita ei tosiaan usko ihan heti kaipaavansa kun on toisella puolella maapalloa.

Entä mitä opin reissussa? Opin arvostamaan Suomea ja kotia. Rauhaa ja hiljaisuutta. Paineensietokyky ja kärsivällisyys kasvoi kohisten reissun aikana, sillä vastoinkäymisiltä kyseisellä reissulla ei vältytty. Vaikka tuntui että jatkuvasti yritetään huijata, opin myös luottamaan ihmisiin. Hyviä ja välittäviäkin ihmisiä vielä löytyy. Kaikki eivät yritä viilata sinua linssiin. Yksi uskomattomista asioista oli myös se hurmio ruokakaupassa ensimmäisen kerran reissun jälkeen! Pikkusiskoni oli hermoromahduksen partaalla kaupassa kanssani, kun hipelöin omenoita, hypistelin appelsiineja, nuuhkin leipiä ja puristelin kurkkuja. Innostuin mäntysuovasta, appelsiinimehusta ja jäätelöstä. Ja voi että sitä irtokarkki hyllyä! Miten monta erilaista ja toinen toistaan herkullisempia namuja siellä odotti ottajaansa! Ei se tavallinen ruokakaupassa käynti ollut aikoihin niin lumoavalta tuntunut. Opin siis arvostamaan niitä elämän pieniä ja arkisia asioita, joita pidämme liian helposti itsestään selvyyksinä.

Kannattaako Vietnamiin matkustaa? Kyllä. Sieltä löytyy jokaiselle jotain! Maalaisjärki mukana, pilkettä silmäkulmassa ja seikkailuhenkeä, niin ikimuistoinen reissu on valmis! 

2 kommenttia:

 1. Yllättäen halvaksi on mielestäni tullut tämä sinun työrupeamasi/perheesi loma. Varsinkin nuo lennot ovat minusta edullisia. Itse Hanoissa ollessani olin vähän järkyttynyt siitä katkeamattomasta mopovirrasta. Oli tosi vaikeata päästä tien yli jollei tukeutunut paikallisiin tai syöksynyt hullunrohkeasti sekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin yllätyin kun laskeskelin menoja. Tietenkin voi jotain puuttua, mutta ei ainakaan mitään isoa. Hintaan vaikuttaa reilun kuukauden ilmainen asuminen, herkkuja ei pahemmin tullut osteltua, eikä kahvia yms. Aeroflotilla sattui tosiaan olemaan yllättävän halvat lennot, muuten summa olisikin paljon isompi.
   Mopovirrat olivat kyllä katkeamattomia ja kyllä siinä itsekin hetki meni ennen kuin uskalsi alkaa kunnolla teitä ylittämään. Itse huomasin että paikalliset alkoivat peesaamaan minua ja tämä johtui työkavereiden mukaan siitä, ettei kukaan aja länsimaalaisen yli, koska siitä seuraa ongelmia..

   Poista

Kynä sauhuamaan..