perjantai 19. toukokuuta 2017

Tykkimäen Sauna

Leppoisaa oleskelua Käyrälammen rannalla

 Voiko kiireen unohtaa ja päästä rentoutumaan kaupungin vilskeessä omaan rauhaan?

 
yleinen sauna
Tervetuloa Tykkimäen Saunalle!

Kyllä voi. Tammikuun alussa 2017 Kouvolan palveluihin tuli lisäys kun Tykkimäen Sauna avasi ovensa. Itse vierailin siellä viime viikolla kokouksen tiimoilta. Paikka on helppo löytää, tulet sitten mistä ilmansuunnasta tahansa! Sauna löytyy osoitteesta Lautarontie 3, 45200 Kouvola, Tykkimäen huvipuiston, Aquaparkin ja Käyrälammen nurkilta.

yleinen sauna

Tykkimäen sauna on yleinen sauna, joka on auki ympäri vuoden. Saunasta pääsee kesät ja talvet uimaan Käyrälampeen. Paikalla on iso terassi, joka mahdollistaa virvokkeiden nauttimisen auringonlaskua ihastellen, tai kuumana kesäpäivänä saunan ja uinnin välissä.

yleinen sauna

yleinen sauna

yleinen sauna
Juomapullo parkki täysille ja tyhjille.

Laituri on myös tilava, joten kerralla pääsee useampikin ihminen kastamaan varpaansa veteen. Vierailumme aikana useampi rohkea siellä ui (vesi oli vain 9 asteista)! Itse tyydyin maisemien ihasteluun.

Käyrälampi

Käyrälampi

Jos yleinen sauna ei innosta, on myös mahdollista vuokrata saunalautta. Lautta on 10 henkilölle tarkoitettu. Loistava kokous- tai polttaripaikka.

Käyrälampi
Lauttasauna

Yleisessä saunassa on 2600 kiloa kiviä, jotka lämpenevät paikallisella biokaasulla. Saunaan mahtuu kerralla 50 saunojaa, eli tuskin kukaan ihan heti jää kylmäksi.

yleinen sauna
Siellä ne saunat on!

Saunakulttuuri on aina ollut tärkeä osa suomalaisuutta. Yleiset saunat ovat vähentyneet ajan saatossa huomattavasti, mutta nyt trendi nostaa taas päätään. Maailaanlaajuisen huomion sai Helsingissä sijaitseva Löyly, mutta ympäri Suomea on mahdollisuus saunoa yleisissä saunoissa. Yleisiä saunoja voi katsoa täältä

yleinen sauna
Ja ei kun saunomaan!

Palataampa takaisin Käyrälammen rannalle. Käyrälampi on yleinen uimapaikka, jonka rannalla on leikkipaikka, mahdollisuus rantalentopallon pelaamiseen, auringonottoon, koirille oma uimapaikka ja kesäisin Purpflas rantafestarit. Käyrälammen rannalla on myös camping alue, sekä frisbeegolfrata. Eli varmasti lähes jokaiselle on jotain! Unohtamatta tietenkin Tykkimäen Saunaa ja suppailu mahdollisuutta. Suppailusta jokainen on varmaan kuullut, viimeistään silloin kun Orlando Bloom päätti suppailla Aatamin asussa.

yleinen sauna
Baaritiski ja SUP lauta.

Tykkimäen Sauna on todella viihtyisä paikka. Siellä on rento tunnelma ja kauniit maisemat. Edes vieressä oleva tie ei haittaa, sillä sen olemassa olon unohtaa ihan katsellessa peilityyntä veden pintaa, lempeissä löylyissä tai terassilla makkaraa grillatessa ja virvokkeita nauttien. Tykkimäen Saunalle voi pistäytyä vaikka vain jäätelölle sen viihtyisälle terassille.

Käyrälampi
Kyllä keplaa kesäisin istahtaa ja nauttia!

Sisätilat ovat viihtyisät ja upeta. Tykkimäen Saunan suunnitteli arkkitehti Pentti Hellén ja materiaaleina on käytetty paikallisia tuotteita. Paikallisen tukeminen näkyy myös grillissä. Grillistä löytyy Korian Palvilihan ja Lukkarin maatilan tuotteita. Lähiruokaa parhaimmillaan!

yleinen sauna
yleinen sauna

yleinen sauna

Meidän vierailumme minun osaltani rajoittui kokoukseen ja ruokailuun. Saunomisen ja uimisen jätin rohkeammille, sillä itse en saunasta suuremmin perusta, enkä kylmästä vedestä.. Kokoustila oli rauhallinen ja ikkunasta näki suoraan lammelle.


Kokoustelun jälkeen siirryimme terassille grillaamaan (haluttiin itse grillata, vaikka sekin olisi puolestamme tehty). Terassilla ei ihan vielä kesäkelit ollut, vaikka aurinko paistoi ja linnut lauloi. 

lähiruokaa
Salaattia ja makkaraa.

Ruokailun jälkeen itse lähdin kotiin laittamaan lapsia nukkumaan, muuta jäivät vielä iltaa istumaan ja nauttimaan löylyistä.

yleinen sauna
yleinen sauna

Paikkaa voin suositella kyllä kaikille! Jos ei saunominen innosta, terassilla voi vaikka nauttia virvokkeita tai lähteä suppailemaan. Saunominenkaan ei ole hinnalla pilattu!

Psst! Tykkimäen Saunalla on välillä esiintyjiä ja se on mukana erilaisissa tempauksissa, esimerkiksi viimeisimpänä Kympin naisessa. Ajankohtaisia tapahtumia löytyy Tykkimäen Saunan facebook sivuilta.

Oletko sinä saunonut yleisissä saunoissa? Mitä pidit? 
Jos et ole, voisitko kokeilla?

Kaikki mielipiteet ovat täysin omiani. Mikäli kyseessä on yhteistyöpostaus, kerron siitä kyllä teille. :)

Ps. Aikaisemmin vierailun Tykkimäen Actionparkissa. Jutun löydät täältä.

5 kommenttia:

 1. Joo, äkkipäätä kun mietin, niin olen ollut Arlan saunassa, Hermannin saunassa ja Rajaportin saunassa. Valitettavasti yleistä saunaa ei ole Hangossa, vaan jos haluaa saunoa, pitää mennä uimahalliin Tammisaareen. Uimahallisaunoja minulla sitten onkin koettuna useiltakin paikkakunnilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, mitä pidin, no, pidin oikein paljon. Ainoa, mistä en pitänyt on Hermannin sauna.

   Poista
  2. Sinullahan on kokemusta! Kiva että on ollut vielä positiivisiakin, yhtä lukuunottamatta. :) Toivotaan että Hankoonkin tulisi yleinen sauna, olisihan se hienoa saunoa Suomen laidalla. :)

   Poista
 2. Hienoa nähdä, että uusia yleisiä saunoja avataan myös Helsingin ulkopuolelle. Helsingin keskustaan on nyt avattu 2 uutta julkista saunaa, ja ne ovat tosiaan kiva lisä kaupunkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta! On hienoa että muuallekin tulee uusia asioita, eikä vain pääkaupunkiseudulle. :)

   Poista

Kynä sauhuamaan..