sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Lapsia liikenteessä - Kouvolan liikennepuisto

Kouvolassa sijaitsee liikennepuisto lapsille. Liikennepuistossa lapset (on isompiakin autoja aikuisille) pääsevät maksutta polkuautoilla opettelemaan turvallista tiellä liikkumista.

Kouvola


Kouvola


Liikennepuistosta löytyy liikennevaloja, yksisuuntaisia teitä, liikenneympyröitä ja paljon muita liikennemerkkejä. Liikennepuistossa lapsi voi yhdessä vanhemman kanssa opetella turvallista liikkumista kaikessa rauhassa.

Kouvola

Kouvola

Kouvola

Itse vierailin viime viikolla ensimmäistä kertaa Kouvolan liikennepuistossa. Liikennepuisto sijaitsee Jaakonpuistossa Kalevankadun varrella. Liikennepuistoon pääsee Rautatieasemalta lähtevältä Torniomäen bussilla (12T)  jäämällä pois Kauppaoppilaitoksen pysäkillä. Rautatieasemalta voi myös kävellä paikalle, sillä matka ei ole kuin n. 600m. Mikäli tulee omalla autolla, löytyy läheltä paljon parkkipaikkoja.

Olin luokkaretkellä apukäsinä (vai pitäisikö nyt sanoa liikennepoliisina?) liikennepuistossa. Ryhmiä pyydetään soittamaan ja varaamaan aika, jotta kaikille löytyy autoja. No, näin oltiin tehty, mutta ensimmäinen asia mitä meitä vastassa ollut mieshenkilö sanoi oli "en tiedä riittääkö kaikille autoja." Vai niin, jos on jo pari viikkoa etukäteen soitettu ja sovittu, että saavutaan paikalle, luulisi että olisi osattu laskea sen verran että kaikille kymmenelle löytyisi polkuautot.

Kouvola


Menimme jonottamaan autoja, joita onneksi varastosta kaivamalla kaikille löytyi sopivat. Yleensä (kuulemma) ryhmille pidetään pieni liikennekoulutus, missä käydään läpi liikennesäännöt ja miten liikennepuistossa toimitaan. Nytpä ei käyty, vaan heitettiin lapset heti liikenteeseen.

Ei se menoa haitannut, kivaa kaikilla oli! Välillä joutui muistuttamaan mikä yksisuuntaisen tien tarkoitus on, tai saako ohittaa jos vastaan tulee toinen, mutta muuten kaikki meni oikein mallikkaasti.
Kun oli tarpeeksi poljettu, lapset veivät omaa tahtiaan polkuautot pois ja kävelivät jalkakäytävillä, liikennesääntöjä noudattaen. Kun jokainen oli saanut vielä hetken viilettää joko polkuautolla tai jaloillaan, siirryttiin puiston pöydille syömään eväitä.Kouvola

Pöydät olivat ihan linnunkakassa, mikä toi omat lisähaasteensa lasten ruokailuun. Mielestäni lapsille suunnatussa aktiviteetissa voisi vähän huolehtia myös näistä pöydistä. Ymmärrän että ei niitä jatkuvasti voi pyyhkiä ja kun ulkona ollaan, niin lintu saattaa tehdä siihen tarpeensa. Mutta silti, tuskin kukaan haluaa eväitään linnunkakalla höystettynä syödä..

Eväiden jälkeen vessaan (löytyy puistosta) ja ajokorttien hakuun. Jokainen sai hyvin onnistuneen ajonsa jälkeen polkuauton ajokortin. Voitte vain kuvitella, miten ylpeitä pieniä lapsia oli ajokorttien saamisen jälkeen!

Yhteenvetona voisin sanoa, että lapset kyllä nauttivat! Toinen työntekijöistä oli jotenkin kaiken aikaa puollustuskannalla, eikä muutenkaan oikein mielestäni ollut oikeasssa paikassa. Voi tietenkin olla, että hänellä oli vain huono päivä. Nuorempi kaveri oli taas lapsille todella ystävällinen ja huomattavasti enemmän oikeassa paikassa töissä, kun kollegansa. 
Suosittelen (työntekijöistä huolimatta) hyödyntämään ilmaisen tekemisen, josta on iloa niin isoille kuin pienillekin. Pois lähtiessä voi vielä kiertää jäätelökioskin kautta, niinkun me tehtiin! 😉

Kouvola
Kesän ensimmäinen.

Oletko käynnyt liikennepuistossa tai jossain muualla lasten kanssa polkuautoilemassa?
 

4 kommenttia:

 1. Viimeksi olin itse lapsena liikennepuistossa ja se oli tietysti jännittävää ja varmasti päivän suurin ohjelmanumero. Tiedän, että liikennepuisto oli Tampereella Sorsapuistossa, omilla kotinurkilla sellaista ei ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ole lapsena liikennepuistossa käynyt, mutta maalla kun on kasvanut, niin tilaa on ollut ihan tarpeeksi temmeltää. :)

   Poista
 2. Nämä liikennepuistot on kyllä tosi kiva suomalaisilmiö. Tai ainakaan täällä meillä USA:ssa ei vastaavia ole. Ne hauskoja mutta samalla opettavaisia lapsille, tosi kiva idea! Me kävimme vastaavassa puistossa Kemissä viime vuonna ja pikkuneitimme ajoi siellä "ajokortin". Se oli tosi kova juttu hänelle. http://www.paulagaston.com/viinilaaksonviemaa/kemi-ymparivuotinen-talvikaupunki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisi että USA:stakin näitä löytyisi, näköjään olen ollut väärässä. En ole edes ajatellut, ettei vastaavia paikkoja ole muualla maailmassa.
   Opettavaisia tosiaan on, lapset oli innoissaan "liikenteessä" kuin kävellessäkin ja kiltisti noudattivat liikennesääntöjä. :)

   Poista

Kynä sauhuamaan..