sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Bensankatkua ja hiekkapöllyä

Käsi ylös jos jollain on parempi tapa viettää kesälauantaita kuin autourheilun parissa?


Kesäkuun alusta näytti että kesästä on tulossa kylmä ja sateinen. Muistan miten Facebook seinäni täyttyi valituksista "Missä kesä on?".

No, sinä lauantaina kun olisi saanut olla viileämpi, aurinko olisi saanut pysyä pilvien takana ja sadettakin olisi saanut tulla enemmän, aurinko porotti lähes pilvettömältä taivaalta, muutama sadekuuro päivän aikana seuranaan.

Jokainen, joka on viettänyt kesällä aikaa ulkona tietää, että ympäristöllä on iso vaikutus lämpötilaan. Avaralla tuulee, metsässä on helposti kylmä kun puut varjostaa ja soramontulla on vietävän kuuma!

Mitä siis tein tuona kauniina lauantaina soramontulla? Nautin bensankatkusta, hiekkapöllystä ja pörinästä. Olin jokkiskisoissa. Anjalankosken Urheiluautoilijat olivat järjestäneet Inkeroisten Maastoajot Pikkusuon moottoriradalla.

Tässä pieni (siis todella pieni) info mitä jokkis on. Jokkis, eli jokamiesluokka on harrasteluokan autokilpailu. Toiset sanoo sitä roskapönttöluokaksi, itse sanon että se on se luokka, missä on yritystä, tunnelmaa ja ennen kaikkea kivaa! Autot on pakko myydä kisan lopussa, jos joku haluaa sen ostaa tarjousmenettelyllä. Alaikäraja on 15v, yläikärajaa en ole vielä törmännyt. Turvakaarelliset autot heittää välillä myös voltteja (tästäkin on omakohtaisia koekmuksia), mutta harvemmin mitään tärähdyksiä vakavampaa käy, vaikka nykytekniikan myötä nopeudet ovat nousseet korkeiksi.

Tämä kertoo jo kaiken.

Lisäinfoa jokamiesluokasta löytyy esimerkiksi täältä AKK:n sivuilta.
Kilpailukalenterin löytää täältä ja videoita kisoista on Youtube pullollaan, mutta tässä yksi tuolta Pikkusuon moottoriradalta missä vietin kesäkuisen lauantain. 

Inkeroisten Maastoajot

Pikkusuon moottorirata sijaitsee ihan tuossa nurkalla, joten lähdettiin katsomaan koko perheen voimin kun pappa, miehen pikkuveli ja kaveri oli ajamassa. 

Pikkusuon moottorirata
Pikkusuon moottorirata 

Pikkusuon moottorirata

Jokkiskisoissa ajetaan yleensä 6-9 auton lähtöjä ja ajokaaviosta selviää miltä sijoilta nousee mihinkin lähtöön. Eli tässä tapauksessa yleisen luokassa ensimmäinen pääsee suoraan välieriin, toinen ja kolmas nousee välieriin, muut keräilyeriin. Keräilyeristä nousee kaksi parasta välieriin ja välieristä voittaja suoraan A-finaaliin, toinen B-finaaliin, kolmas ja neljäs sijoituserä 1 ja 2. Sijoituserien voittaja nousee aina seuraavaan, samoin B-finaalin voittaja ja sitten ajetaankin jo palkintopallisijoista. Helppoa, eikö?

Pikkusuon moottorirata

Pikkusuon moottorirata

Aurinko tosiaan porotti täydellä teholla, eikä tuulesta pahemmin ollu tietoakaan kisapaikalla. Itse olin huolissani pojista ajovarusteet päällä, että milloin joku pyörtyy. Tästä syystä kiikutinkin juotavaa minkä kerkesin, ettei ainakaan viivalle nuukahda..

Kilpailut oli ja meni. Romua tuli, samoin palkintoja. Tarkempaa kisakoostetta en kirjoita, sillä se olisi hitusen puolueellinen, kun en seurannut kun muutaman kuskin ajoja. Niissä lähdöissä oli kyllä vääntöä ja otettiin mittaa miehistä.

Inkeroisten maastoajot

Pikkusuon moottorirata

Pikkusuon moottorirata
Etukulma ottanut vähän kipeää.

Jokkis on siitä kiva laji, että siellä pääsee kiertelemään myös varikolla. Varikolla pääsee hyvin fiilistelemään kisatunnelmaa ja katselemaan autoja. Varovaisuutta on tietenkin noudatettava varikolla puolin ja toisin, sillä välillä varikot on ahtaat, näkyvyys toisten autojen takaa huono ja pieni kiireen poikanenkin saattaa siellä vallita.

Pikkusuon moottorirata

Pikkusuon moottorirata

Pikkusuon moottorirata

Pikkusuon moottorirata

Itse tyydyin tällä kertaa poikien tsemppaamiseen ja tunnelman fiilistelyyn. Ah, vielä joskus itsekin taas pääsen lähtöviivalle. Odotan että turvalippu laskee, nostan kierrokset valmiiksi ja kytkimen ylös kun lähettäjä heilauttaa lippuaan. Kaasu pohjaan ja menoksi! Pakko tunnustaa että kyllä sitä fiilistä kaipaan! Ne perhoset vatsanpohjassa, jännitys siitä mitä ensimmäinen mutka tuo tullessaan ja miten se auto tällä kertaa taittuu seuraavaan mutkaan..

Toivottavasti nähdään jossain kisoissa! Vaikka autoihmisiä ei olisikaan, suosittelen ainakin kerran käydä katsomassa. On se ihan erilaista kuin ralli, mikroautot tai formulat. Jos kiinnostaa, löytyy esimerkiksi Rautakorpi Racingin sivuilta juttuja kilpailuista.

Psst. Pikkusuon moottoriradalla on vielä toiset kisat tänä vuonna, 15.10.17 on Pikkusuon Töyssyt.

Oletko käynyt koskaan katsomassa jokkiskisoja? Mitä tykkäsit?
Entä jos et ole, voisitko harkita meneväsi?

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kynä sauhuamaan..