maanantai 6. marraskuuta 2017

Vaahteramäen Eemeli

Korvenkylän kesäteatteri - Hitti vai huti?


Jos siellä käy lähes 20 vuoden välein, onko se riittävästi? Aikaisemmin keväällä kirjoitin että ensimmäiset teatterimuistoni on Vaahteramäen Eemeli (juttuun pääsee tästä). En vain muistanut missä sen kävin katsomassa ja milloin. Ehkä ymmärrettävää, sillä harvemmin sitä alakoululaiset kaikkia yksityiskohtia muistaakaan. Tai minä en ainakaan. Nyt siis tiedän missä sen kävin katsomassa, kun äitini kanssa sitä muisteltiin Eemelin mainosten ilmestyttyä Facebook virtaani.

Vastaus siis on Korvenkylän kesäteatteri. Korvenkylän kesäteatteri on pitkän linjan vaikuttaja. Se on tehnyt toinen toistaan suurempia ja näyttävämpiä esityksiä. Jos luulet että liioittelen, voit kurkata viimeisten 23 vuoden esitykset tästä. Itse olen monesti suunnitellut sinne menemistä, mutta liian monesti jäänyt menemättä. Ehkä ymmärrätte, jos edelliskerrasta on 18 vuotta? Korvenkylähän on keskellä ei mitään Kouvolan syövereissä, entisen Anjalankosken alueella (karttalinkki). En edes liioittele. Keskellä peltoja, metsän siimeksessä se sijaitsee. Silti, joka vuosi, vuosi toisensa jälkeen sinne tullaan aina vain kauempaa ja aina vain suuremmalla porukalla ihmiset katsomaan säässä kuin säässä näitä oman elämänsä Brat Pittejä ja Angelina Jolieta. 

Ja niin mekin tehtiin äitini, lasteni ja kummityttöni perheen kanssa. Sadettahan se oli luvannut, eikä tämä Suomen kesä todellakaan mikään Aasian aurinko ole. Lämmintä taisi kuitenkin olla lähemmäs 20 kuin 10 astetta. Toiset väittää ettei säällä ole väliä, sillä se on pukeutumiskysymys. No, otin sen nyt sitten kirjaimellisesti. Ja ennen kuin tuomitsette, SAULIT ON JOKAKELIN KENGÄT! Rakastan niitä! Ne toimii keskellä kesää, metrin lumihangessa, omissa valmistujaisissani ja töissä. Mitä takkiin tulee, se on pummitakkini sadeversio. Myönnän etten todellakaan ole mikään muoti-ikoni, enkä kovinkaan kuvauksellinen, mutta jos itse olen tyytyväinen siihen, etten ole kuin uitettu koira, eikä varpaita palele, niin ihan sama mitä muut on mieltä. Nyt kun saulit on kehuttu maasta taivaaseen (itseasiassa hyppäsisin laskuvarjolla niiden kanssa, jos ne pysyisi jalassa siinä ilmavirrassa) ja olette nauraneet itsellenne pari lisävuotta upean tyylini ansiosta, voimme palata itse aiheeseen: Eemeliin.

Kaikki kehut Korvenkylän kesäteatterista ovat totta. Ne on täysin ansaittuja. Rooli suoritukset olivat viimisen päälle hiottuja, esitys oli vauhdikas ja lauluja oli ilo kuunnella. He tietävät mitä tekevät, siitä ei ole epäilystäkään. Itse Eemelin tarina meni juuri niinkuin sen 18 vuoden takaa muistinkin, ja varmaan moni muukin sen tietää miten se menee (Eemeli tuhmailee, joutuu arestiin. Eemeli tuhmailee uudestan, taas arestiin..). Tosin nyt oli laulua paljon enemmän.

Mutta, mielestäni kaikki oli liiankin hienoksi yritetty hioa. Itse pidän harrastajateatterista, mitä mielestäni kesäteatterit ovat pitkään olleetkin. Esityksen ei tarvi olla viimisen päälle ja taiteellinen. Esitys voi olla hauska, hyvä ja kiinnostava ilman sitä, että sitä on hiottu liikaa.


Kohta alkaa Vaahteramäessä tapahtua.

Samalla mäellä teatterin lisäksi sijaitsee Korvenkylän Nuorisoseura ry:n kotiseutumuseo. Tullessa se olisi vielä ollut auki, mutta esityksen jälkeen se oli jo sulkenut ovensa. Eli vaikka tulisit kauempaa, ei haittaa jos on jokunen tovi ylimääräistä aikaa. Kotiseutumuseon lisäksi löytyy pieni leikkipaikka perheen pienimmille, eli energiaa pääsee kyllä purkamaan niin väliajalla kuin ennen ja jälkeen esityksenkin.

Korvenkylä

Menisinkö uudestaan Korvenkylän kesäteatteriin, vaikka tällä kertaa Eemeli jätti hitusen kylmäksi, eikä säällä ollut tämän asian kanssa mitään tekemistä?


Menisin. Vaikka harrastajaporukka on tavoitellut tähtiä ja päässytkin lähelle niitä, niin ei kaikki esitykset voi olla mieleeni liian hiottuja. Pidän särmästä. Rajojen rikkomisesta. Siitä, että esitys menee omalla painollaan ja siitä nautitaan. Uskon, että sitä on vielä luvassa, sillä sitä on ennenkin kuulemieni villien huhujen perusteella ollutkin. 

Menenkö jo ensi kesänä? Kuka tietää. Mutta sen tiedän, että jos menen, menen saulit jalassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kynä sauhuamaan..