maanantai 3. syyskuuta 2018

Jägalan putous Tallinnassa

Kävimme helmikuussa Tallinnassa mieheni ja hänen kaverinsa kanssa. Heillä oli pakottava tarve päästä jo aamusta aikaisin matkaan ja olla koko päivä Tallinnassa. Ideana ihan kiva, herätä aamu 4 aikoihin, minä toimin kuskinsa ja pojat nukkui matkalla..

Kun päästiin vihdoin perille, aloin kyselemään että mihinkäs me tämä 8h sitten käytetään, kun poikia ei mikään museo/kulttuuri kierros niinkään kiinnostanut. Silloin totuus lävähti vasten kasvoja: "ei me tiedetä, aja nyt ensin tuohon huoltoasemalle, että saadaan kylmää juotavaa". No niin, eli päivä Tallinnassa ilman mitään, siis ilman mitään järkevää suunnitelmaa.

Kun kello vihdoin oli tarpeeksi, jotta Vironmaalta saa ostettua alkoholia, lähdin vain ajamaan vasemmalle. Jossain vaiheessa pojat sitten kysyivät minne olen menossa. Vastasin etten tiedä, mutta en aijo siinä huoltoaseman pihallakaan koko päivää viettää. Ajelimme sitten päämäärättömästi, kunnes muistin että jossain täällä on se vesiputous. Pojat nopeasti googlettivat ja totesivat että ihan oikeaan suuntaan olen menossa päästäkseni Jägalan putoukselle.

Jägalan putous, Jägalan vesiputous tai viroksi Jägala juga on Viron levein luonnonmukainen vesiputous. Putous on yli 50 metriä leveä ja 8 metriä korkea vesiputous. Putous on kaunis kesäisin, mutta vielä upeampi talvisin suurien jääpatsaidensa ansioista. Putos sijaitsee vajaat 30km Tallinnasta itään päin. Sinne pääsee myös julkisilla joten kuten ja vaikka Tallinnasta taksilla (tässä kerrotaan tarkemmin), mutta omalla autolla kulkeminen ei ole ollenkaan hullumpi idea.

Joki laskee Suomenlahteen, n. 4km päähän putoukselta. Kalastajia saattaa kiinnostaa, että Jägalan joen alajuoksu putoukselta joen suuhun on yksi Viron arvokkaimmista kalastusalueista, siellä on kuulemma runsaasti forellia ja lohta.

Putoukselle oli helppo löytää, opasteet olivat jo moottoritieltä. Huomioikaa, että Baltian maissa moottoritien vasemmalta kaistalta saattaa kääntyä autoja, joten kaista saattaa olla pysähdyksissä. Loppumatka oli pienempää tietä, mutta talvikunnossapito oli ihan ok.

Tallinna

Putouksella oli iso parkkipaikka, johon ihmeeksemme oli saapunut joku iso Kroatialainen joukko turisteja, sekä tusina muita. Putous oli kaunis ylhäältä ihailtuna, mutta koska sinne asti oltiin tultu, ei muuta kun rappusia alas ja ihailemaan putousta alhaalta käsin.

Tallinna

Tallinna

Tallinna

Tallinna

Kuvien ottamisessa oli oma haasteensa, sillä kroatialaiset olivat kovin innokkaita poseeraamaan juuri siellä, missä itsekin halusi kuvata. Onneksi tovin odottelun jälkeen he pakkautuivat autoihinsa ja jatkoivat matkaa.

Tallinna

Jägalan putoiksilta löytyy myös juttua Läninnä Kauempana blogista ja upeita kuvia Kuvakulmilla sivulta.

Loppumatkan ajan kiertelimme keskustaa päämäärättömästi, kävimme syömässä English pub (tai joku vastaava) nimisessä paikassa, jota en kyllä voi suositella ja katsoin ensimmäistä kertaa talviolympialaisia. Kyllä se miesten kelkkailu oli koukuttavaa katsottavaa.

Viro

Viro

Viro

Viro

Viro

Viro

Viro

Viro
Hei hei Tallinna taas kerran!

Aikuisten päivän retki Tallinnaan extempore auton kanssa tuli kustantamaan (laivanmatkat, parkkimaksu ja bensat) n. 80e/hlö. Ruokaa ja muita ostoksia en tähän nyt laske, kun jokainen maksoi omansa ja nautittiin erilaisia asioita. Halvemmallakin olisi voinut päästä, jos matkaa olisi vähän aikaisempaan suunniteltu ja varattu ajoissa.

 

Oletko sinä tutustunut Tallinnan lähistöllä oleviin luontokohteisiin? 

Mikä on suosikkisi? 

 

16 kommenttia:

 1. Kiitos linkkauksesta! Jägalan vesiputoukset oli kyllä huikean hieno! Duunireissaaja kävi tänä kesänä siellä ja oli muuten hyvännäköinen kesäkuosissakin. Me ajeltiin elokuussa ohi, muttei ehditty pysähtymään kumpaankaan suuntaan ajaessa. Olen samaa mieltä, että omalla autolla voi olla kivoin käydä!

  Seuraavaksi mun bucket-listalla on Keila-joen putous. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun juttusi pohjalta tuo putous tulikin mieleen kyseisellä reissulla. :) Tuo Duunireissaajan juttu on mennyt minulta ihan ohi.

   Keila-joen putous kuulostaa kyllä hyvältä kohteelta! Toivottavasti se lunastaa odotukset. :)

   Poista
  2. Kävin putouksella nyt kesällä, mutta juttua siitä en ole vielä kirjoittanut. Instaan/faceen olen tainnut pari kuvaa laittaa. Pelkäsin että onko siellä vettä lainkaan, kun oli niin kuiva kesä. Mutta komea putous sieltä löytyi!

   Poista
  3. Kiva että sinäkin pidit putouksesta! :)

   Poista
 2. Keila on kaunis sekä talvella, että kesällä! Tässä postauksessa on siitä juttua kesällä: http://campasimpukka.blogspot.com/2014/08/neuvostoaikojen-kaikuja-ja-erinomainen.html
  ja tässä talvella:
  http://campasimpukka.blogspot.com/2015/12/syo-notta-jaksat.html

  VastaaPoista
 3. Yllättävä vinkki! Enpä tiennyt tällaisen olemassaolosta, vaikka kuvittelin tuntevani Tallinnan aivan läpikotaisin kuin omat taskuni. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että aina löytyy jotain uutta! :) Toivottavasti joskus päädyt tuonne ja se lunastaa odotukset. :)

   Poista
 4. Tämä Jägalan putous on ollut pitkään mielessä, mutta matkaseuraa Tallinnaan on ollut vaikea saada! Tuo kommenteissa mainittu Keilan-putous alkoi myös kiinnostamaan. Eikös tuolla Jägalan lähellä ole se Tsaarin huvila?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävää että matkaseuraa on vaikea saada. Itse olen huomannut että Tallinnaan kyllä löytyy innokkaita, mutta vähän pitemmälle sitten vähemmän.
   Itse en ole tutustunut Tsaarin huvilaan, mutta voi olla että samoilla nurkilla on. :)

   Poista
 5. Tallinnan ulkopuolinen osa Viroa on vielä kokonaan näkemättä. Näitä kivoja kohteita löytyy blogeista siinä määrin, että varmaan jonkinlainen roadtrip Virossa voisi hyvinkin tulla kyseeseen. Tästä putouksesta ei ole aiemmin sattunut lukemaan. Mainio vinkki, kiitos siitä. Hienolta näytti ainakin talvella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viron road trip olisi hyvä idea! :) Itse teimme kesällä Baltian road tripin, mutta viikossa ei ihan hirveästi keretty näkemään, joten täsmäisku vain Viroon voisi olla parempi idea. :)

   Poista
 6. Aronin tavoin, tämä oli myös minulle täysin uusi tuttavuus. Täytyy panna muistiin. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että näistä jutuista on hyötyä. :) Välillä tuntuu että kaikki ovat jo kirjoittaneet samasta aiheesta, ja kaikki muut tietävät paikan, paitsi minä. :)

   Poista
 7. Tässä on onnistuneen ex-tempore matkan ydin: ei suunnitelmaa minne mentäisiin, joten ajetaan sitten vaan jonnekin, ja päädytään hauskoihin paikkoihin! Tuolla putouksella en olekaan käynyt. Keilan putouksella olen joskus tosi kauan sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Joskus ex-tempore matka yllättää positiivisesti. :)

   Poista

Kynä sauhuamaan..