lauantai 13. tammikuuta 2018

17+1 asiaa, mitä sinun pitää tänä talvena kokeilla!

TALVI - Mikä ihana tekosyy!


Hiihtolomaa suunnitellessa törmäsin Momondon listaukseen adrealiinipitoisista lajeista, joita on kokeiltava tänä talvena. Kieltämättä koukuttavia lajeja löytyi listalta, mm. retkiluistelu ja lumikenkäily. Sitten oli myös niitä lajeja, joita ei ihan jokainen voi joka talvi kokeilla, eli esimerkiksi helihiihto, jääkiipeily, jäätikkövaellus ja vuorikiipeily.

Siispä päätin kasata nyt tavallisille (voit myös lukea niille kenellä ei ole aikaa ja/tai rahaa eli esimerkiksi minulle) listauksen mitä SINUN pitäisi kokeilla tänä talvena!17+1 tapaa nauttia talvesta

 

 

1.  Koululiikunta = luistelu ja hiihtäminen

 

Aloitetaan helpolla. Hiihtämiseen ei nykyään tarvita paljoa lunta, eikä luistelemiseen enää edes pakkasta, koska on kaiken maailman hiihtoputket ja jäähallit. Eli näitä voit kokeilla melkein missä vain, melkein milloin vain. Itse en ollut hiihtänyt yli 10 vuoteen kun sitä kokeilin. Löysin itsestäni täysin uusia lihaksia. Kokeileminen siis täysin omalla vastuulla!

Suomestakin löytyy hotelleja, joissa sisällä pääsee luistelemaan, kuten esimerkiski Holiday Club Saimaa. Luistimilla voi myös liikkua melkein missä vain, esimerkiski Vantaalla, meillä päin pienemmillä teillä tai kuten tämä herra: yleisillä teillä. Kuten sanottu, vain taivas on rajana tai hiekotusautot.
 
Uintia vai luistelua? Molemmat onnistuisi täällä!


Täällä pääsisi paremmin luistimilla kuin talvikengillä!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Retkiluistelu ja lasketteleminen


Hitusen pidemmälle jalostettuja lajeja noista koululiikunta lajeista. Retkiluistelua olen kokeillut kauan sitten. Tykkäsin. Haaveissa olisi päästä pian kokeilemaan uudestaankin, ihan retkiluistimilla! Tätä voit kokeilla vaikka Ahvenanmaalla, niinkuin Momondo ehdottaa tai vaikka Kouvolassa. Laji on sen verran yleistynyt, että tuskin sinun pitkälle tarvii matkustaa jos sitä haluat kokeilla.

Laskettelu on myös haaveissa. Mieheni isoveli asuu perheineen laskettelukeskuksen vierssä. Josko kävisi sukuloimassa ja samalla kokeilemassa pysyykö vielä pystyssä vai kinkataanko kohta menemään?


3. Potkukelkkailu


Käsi ylös jokainen, joka muistaa milloin viimeeksi potkukelkkaili!? Minä muistan. Viime keväänä. Lumet oli jo melkein sulaneet, mutta tiet oli täällä maalla täydellisen peilijäässä. Kyllä kelpasi potkutella niin isojen kuin pienienkin! Tätä lajia myös hidastaa harmillisesti teiden hiekottaminen. 

 

4. Lumikenkäkävely


Tämäkin oli Momondon listalla, mutta nostin sen myös tälle listalle. Lumikenkäillä kun voi vaikka naapurin metsässä tai pellolla. Ei tarvi lähteä Lappiin tai jonnekin kauas. Itse ostin 20e jokunen vuosi sitten Robinhoodista (nykyään Tokmanni) lumikengät. On hyvät. Tykkään. 
Vinkki! Jos talvikengät on huonot, on kantapäät rakoilla nopeasti. Eli hyvät talvikengät jalkaan kun lähdette lumikenkäilemään!


5. Metsäretket


Metsäretkille voit lähteä yksin, porukalla, koirien kanssa, lapsien kanssa tai vaikka puolison kanssa. Voitte nauttia luonnosta, saada kuusen oksalta lumet niskaan ja toisen oksan naamaan, voit kastella jalkasi ojassa tai eksyä. Voitte myös leikkiä, bongailla eläimiä ja niiden jälkiä, paistaa makkaraa ja ihailla maisemia. Metsäretkille voit mennä vaikka vain hetkeksi kun oikaset metsän läpi kotiin tai lähteä pitemmäksikin aikaa. Valinta on sinun.


6. Pulkkamäki


Kuka sanoi että pulkkamäki on lasten juttu? Jos joku sitä väittää, on väärässä! Pulkkamäki on kaikkien juttu! Voit laskea pulkalla, liukurilla, kelkalla, renkaalla jne. Nykyään vaihtoehtoja on muitakin kuin se apulantasäkki sieltä nuoruudesta! Me kyllä yksi kerta laskettiin tätilläni mäkeä koiranruokasäkeillä, kun saatiin extempore idea lähteä pihatielle laskemaan. Kivaa oli kaikilla, niin isoilla kuin pienillä. 7. Lumisota ja muut talvileikit


Ei, nämäkään ei ole lasten leikkejä vaan kaikkien! Lumisota, lumienkelit, lumilinna, kukkulan kuningas. Onhan näitä! Miksi vain lapset saisivat leikkiä ensin ulkona itsensä väsyksiin ja litimäräksi ja sitten sisällä kuumaa kaakaota? Ei se ole lapsien etuoikeus. Kuuma kaakao kuuluu kaikille! Eikä kukaan kiellä sinua terästämästä omaa kaakaotasi. 8. Umpihankikävely + Hankikävely


Jos kaipaat vähän extriimiä elämään kokeileppa tätä! Kun lunta on 20-100cm tai vielä enemmän, mars matkaan! Ensimmäisillä askelilla tuntuu että "Miksi? Oi miksi pitikään kokeilla tätä?!", mutta kun olet tullut takaisin, toteat miten kivaa se oli. Viimeistään seuraavana aamuna, kun mietit miten nouset sängystä kipeillä lihaksilla. Itse olen kokeillut useasti, esimerkiksi puolilta öin tunnin hankikävely sauleissa koirien kanssa. Harmi kun sitä lunta ei täällä Etelässä ole vielä tarpeeksi.
Toinen vaihtoehto umpihankikävelylle on nauttia siitä, kun hanki kantaa! Se on ilo niin isoille kuin pienille, sekä karvasille kavereille. On kiva kipitellä hankea pitkin joka suuntaan! Aina siihen asti kun jalka uppoaa hankeen.. 9. Laskuvarjohyppäämien


Laskuvarjohyppääminen ei ole vain kesälaji. Ei tosiaan. Itse tykkään siitä talvella, jos olen muistanut puketutua kunnolla. Neljään kilometriin ei mennä, mutta se ei haittaa! Hypätä voi vähän alempaakin! Alku- ja lopputalvesta hypätään tandemeja ja laskuvarjohyppykurssejakin on, joten uuden harrastuksen voit aloittaa jo nyt!

Utissa on hyppykone valmiina lähtöön!10. Moottorikelkkailu


Tämä on meillä parisuhdeaikaa. Viimeistään se seuraava aamu, kun sängystä koiteaan nousta ja kilpaa valitetaan mikä lihas on kipeä. Viime talvena päästiin vain kerran nauttimaan tästä huvista, mutta sillä reissulla sitten sattui ja tapahtui senkin edestä! Vaikka pakkasta olisi 30 astetta, ei välttämättä palele yhtään, päin vastoin! Teet kyykkyjä, kallistelet, kääntelet jne, teet siis koko kropan treenin ajaessasi. Kätevää, eikö? 

Tämä valitettavasti on sellainen laji, kuten laskuvarjohyppääminenkin, minkä harrastaminen ilman omia varusteita on hankalaa, mutta ei mahdotonta. Onneksi on erilaisia kelkkasafareita jos kokeileminen kiinnostaa ennen omaa sijoitusta.


 

11. Avantouinti


"Hulluja nuo suomalaiset!" Olen kuullut tämän monta kertaa. Olen täysin samaa mieltä. Itse olen vilukissa. Tykkään talvesta, mutta en kylmästä. Uimahallissa olen kokeillut kylmävesiallasta ja tuntuu että henki lähtee. Toiset ui avannossa pitkiäkin aikoja. Ehkä se on totuttelu kysymys. Avantouinnilla on monia terveysvaikutuksia, mm. aktivoi hyviä rasvoja ja parantaa verenkiertoa. Itse vien lapset vain uimahalliin. Se kylmäallas saa riittää meille.
Kuulutko sinä niihin hulluihin suomalaisiin, jotka ovat kokeilleet tätä lajia?
 
Tässä mietitään että uidaanko, vaiko ei uida. Uitiin.

 

12. Nauti kulttuurista


Talvella on oiva aika kierrellä erilaisissa myyjäisissä tai istahtaa teatterin penkille. Nauttia kahvilan ikkunapöydässä lämmintä juomaa ystävän kanssa ja parantaa maailmaa. Jokaiselle löytyy varmasti vähemmän kylmääkin tekemistä. Itse olen käynyt joulumyyjäisissä, teatterissa ja vienyt lapset katsomaan Disney on Ice esistystä. Älä anna kesän viedä kaikkea kunniaa, voi talvellakin nauttia elämästä! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13.  Tee hyväntekeväisyyttä


Uskallan väittää että jokaisella paikkakunnalla on jotain, missä voi auttaa. On se paikallinen eläinsuojeluyhdistys, vanhainkoti jossa kaivataan ulkoitusapua vanhuksille tai auteaan vähävaraisia perheitä. Tutki, tutustu ja osallistu! Sinun ei tarvitse sitoutua pitkäksi aikaa, kerrallaan voit tehdä vain sen kun pystyt ja työpanostasi arvostetaan oikeasti. Vaikka et hyödykään tästä rahallisesti, nautit siitä silti.


 

14. Bongaa luonnon ilmiöitä


Revontulet, haloilmiö, tähtitaivas tähdenlentoineen ja auringonlaskut. Kuura ikkunoissa, jääpuikot räystäissä ja huurre puissa. Pienikin voi olla kaunista. Älä siis kulje laput silmillä vaan katsele ja nauti! Ikinä et voi tietää mitä tulee vastaan!
Psst. Sinun ei tarvitse lähteä Lappiin tai muuallekaan Pohjoiseen bongataksesi revontulia. Voit seurata avaruussäätä ja etsiä pimeän paikan ulkoa, kun avaruussään mukaan alkaa tapahtumaan. Kyllä niitä täällä Etelässäkin näkyy!


 

15. Jääradalle autolla


Jos kaipaat harjoitusta liukkaan ajoon, tai sinua vähän leikityttää, ei sitä tarvi tehdä tiellä. Jääratoja löytyy ympäri Suomea. Rohkeasti vaan googlaamaan! Itse olen ensimmäiset jääratailut ajanut kuplalla. Silloin en vielä osannut nauttia pitkistä liuista ja sladittamisista. En tiedä osaanko nykyäänkään, ainakaan repsikan paikalla. Olen myös kokeillut vaihtoehtoista parkkeeraamista, mutta sitä en voi suositella kaikille. Ilman repsikan ikkunaa on kylmä ajella maaliskuussa.16. Herkuttele


Leivo, käy leipomossa tai mene kahvilaan. Älä käytä aikaasi kaloreiden laskemiseen, vaan niiden hymyjen ja hetkien, joita voit muistella vielä myöhemminkin. Et varmasti muista monta kaloria söit toissa viikon tiistaina, mutta sen muistat kuinka ystäväsi kanssa herkuttelitte itse tehdyllä suklaakakulla!
17. Ota tatuointi


Tatuointien kanssa ei suositella uimista. Pitää muistata rasvata, pitää puhtaana.. Joten mikä sen parempi aika ottaa suunnittelemasi tatuointi, kuin hyvissä ajoin ennen seuraavaa reissua?+ 1 Matkusta


Lähelle tai kauas. Kylmään tai lämpimään. Päiväksi tai kuukaudeksi. Ei sillä ole väliä, jos se on sinun juttusi. Elät vain kerran, joten nauti!
 
Kuusaanlammen jäällä

Pohjanmaalla


Listalta puuttuu vielä monta talvihuvia. Kuten esimerkiski lumityöt, kattojen tyhjennys, auton kaivaminen esiin hangesta, polttopuiden tekeminen, talon lämmittäminen, remontointi, takkatulesta nauttiminen, sohvan nurkkaan viltin kanssa käpertyminen, joulu, uusi vuosi, pääsiäinen.. 
Onhan näitä mistä nauttia! 😊


Mitä sinä olet näistä kokeillut?
Entä mitä haluaisit kokeilla?
Puuttuuko listalta vielä mielstäsi jotain? 

Lepää, ota rennosti ja nauti!

 

14 kommenttia:

 1. Haha, tästähän noita vinkkejä tuli!

  Olen itse kokeillut talviuintia! Se oli kyllä maaliskuussa, mutta kai se lasketaan. Ehdin tänä vuonna jopa hiihtämään ja todellakin, tuntui hirmuisen raskaalta käsille, sillä en ollut tottunut tuollaista liikettä tekemään!

  Näillä vinkeillä saa hien pintaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Kyllä ihan varmasti maaliskuussa uiminen lasketaan! Melkein toukokuussakin uimisen voisi laskea, niin kylmältä tuntui kun itse viime kesänä kävin mattopyykin jälkeen uimassa.

   Poista
 2. Ihanan positiivinen postaus kaiken talvimasistelun keskellä, johon huomaan itsekin välillä sortuvani. Itse en taida pystyä enää tänä talvena listan kohdista kuin herkutteluun (ja omaan bonuskohtaani synnyttämiseen, joka alkaa olla pian ajankohtaista), mutta ensi talvea ajatellen tässä on paljon tekemistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herkuttelu riittää vallan mainiosti! Ihania hetkiä teille tulevaan ja toivottavasti vauva arki lähtee hyvin rullaamaan. :)

   Poista
 3. Hauskoja ideoita miten talvesta voi nauttia! Asun Kajaanissa ja täällä pääsee hyvin harrastamaan lumi- ja talvilajeja. Käyn esim. potkukelkalla koiran kanssa lenkillä. Koira nauttii vauhdin hurmasta kun saa juosta vierellä :)

  Yhtenä vinkkinä lisäksi listalle on leijalautailu jäällä. Kävin pari vuotta sitten kurssin sitä varten. Hauska laji, mutta vaatii vähän paneutumista ja siihen suosittelen jonkun kokeneemman apua alkuun.
  Täällä postaus aiheesta: http://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2016/04/19/leijalautailun-talvikausi-ja-haaste-paattyivat-katso-kuvat/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joskus tuon juttusi leijulautailusta lukenut ja tuli kyllä sellainen tunne että sitä on vielä joskus päästä kokeilemaan!

   Itse olen huomannut saman, että koira tykkää kun välillä on vauhtiakin, eikä vain kävelyä. Ota talvesta siellä kaikki irti, täällä taas ei enää lunta ole ollenkaan tällä hetkellä..

   Poista
 4. Voi ehtisinpä maaliskuisella pikapyrähdyksellä Suomeen ja Lappiin jäälle hiihtämään <3. Siitä on vuosia, kun olen viimeksi murtsikoinut, tosin suksille olen päässyt laskettelurinteissä. Ja potkukelkkailuakin olisi hauska kokeilla. Mun lapset eivät välttämättä edes tiedä, mikä hökötys se on :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin! Nyt sitten kiireesti suunnittelemaan tuota Lapin matkaa että lapsetkin pääsee potkuttelemaan! :)
   Itse en tuota vireistä peltoa kauempana ole murtomaahiihtänyt (jos sitä edes lasketaan), mutta joskus olisi ihan kiva vielä päästä kokeilemaan millaista se olisi siellä, missä sitä luntakin olisi oikeasti paljon. :)

   Poista
 5. Luistelu ja hiihto! Ne on niitä juttuja, joita en juurikaan harrastanut kun Suomessa asuin, mutta niitä kaipaa niin paljon kun asuu ulkomailla. Se olisi aika luksusta, että pääsisi kotiovelta hiihtämään, aijai. Toivottavasti kaikki Suomessa tämän mahdollisuuden omaavat hyödyntävät sitä. Haluaisin myös kokeilla lumikenkäilyä, jostain syystä en ole koskaan sitä kokeillut.

  Mukavaa talvi-aikaa ja terkut Saksasta kaikille - nauttikaa ihanasta Suomen talvesta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Tällä hetkellä tosin sää on +1 ja lumet on sulanut muutamia lumikasoja lukuunottamatta.. saa nähdä tuleeko se "kunnon" talvi sieltä vielä, kun aikaakin olisi.

   Meillä pääsee kotiovelta hiihtämään jos haluaa, mutta jostain syystä se jäi aina muutamaan kertaan talvessa. Luistelemassa ollaan käyty lasten kanssa kyllä useammin yleensä. :)

   Poista
 6. No niin, tässä on tavoitelistaa:) Tosin minusta ei taida tulla laskuvarjohyppääjää ja jo avantouintikin ottaisi koville, mutta herkuttelu, hiihto, kulttuurihommat ja pulkkailu onnistuu, monta muutakin ideaa tästä kyllä saa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kaikkien ei ole pakko tehdä kaikkea. Itsestänikään ei avantoon ole. Kuten sanoin, minulle se uimahallin kylmävesiallaskin meinaa olla liikaa. :D
   Toivottavasti toteutat noita mainitsemiasi asioita ja nautit talvesta! :)

   Poista
 7. Komea on parkkeerauskuva, ei voi muuta sanoa :-D Kait tässä voi hieman naurattaa, kun oletuksena on se, että pieniä peltivahinkoja isompia ei tullut murheeksi kenelläkään? Paljon mukavaa tekemistä olit listannut - talvessa on omanlaista taikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllä voi parkkeeraukselle nauraa! Harvoin sitä autoa parkkeerataan 1,5 kierroksen jälkeen yhtä kauniisti. ;)
   Peltiä saa aina uutta tarvittaessa, miehen hermoista en ole niin varma, kun kerroin mitä tapahtui. :D

   Poista

Kynä sauhuamaan..